Авторитет на градус

-moral-na-gradus-iz-rektorata

„Ранобудните студенти“ инспектираха преподавателски кабинети в Ректората вечерно време и снимаха видео какво се случва там, после разпространиха. Няма да коментирам морално ли е или не да се пие алкохол или да се напие преподавател в сградата на СУ. Достатъчно се спекулира с думата „морал“ и вече почна да ми се губи значението й. Само мога да кажа, че е забранено със заповед на Ректора на СУ.

Последва обаче достатъчно масирана реакция на неодобрение на акцията по охраняване спазването на правилника в Университета и съпътстващата я „скрита камера“ , както от средите на преподавателите, така и от външни наблюдатели. Отзивите, разбира се, бяха групирани отчетливо по оста про- и анти- правителствени сили, а същността на показаното във видеото остава на заден план. Какво означава всичко това?

Какво означава акцията на студентите? Три неща:

Първо, това е израз на т.нар. „криза на авторитетите“, която е дълбок глобален феномен. Тя не засяга само междупоколенческите сблъсъци, както обикновено, но и „авторитетът“ въобще като механизъм на властта. Логично, второто е, че акцията на „Ранобудните“ е проекция на разпада на институциите – особено видимо в България. Няма го портиера, който да следи за спазването на Правилника, добре – студентите вземат нещата в свои ръце. И третото е, че всички тези процеси и явления се осъществяват в микрорамката на университетската автономия. Обучавани и обучаващи тепърва предстои да влизат в конфликт относно самоуправлението на Университета. Групите няма да са хомогенни и на страната на студентите ще има преподаватели, както и обратното.

А какво означава ответната отрицателна реакция?

Ами, тя всъщност като тип е банална и сме я гледали много пъти. „Манипулиран или не е записът на Борисов по случая „Мишо Бирата“?“; „Кой сложи подслушвателни устройства в къщата в Банкя, че да чуем изповедта на Кокинов?“; „Знаел ли е предварително Плевнелиев за назначението на Пеевски?“ и прочее техники за отклоняване на вниманието. В правото наричаме такива възражения „процесуални“ и те се правят, грубо казано, когато нямаш какво да кажеш по същество. Аз не виждам нищо нередно в разследванията на нарушения със скрита камера. „Господари на ефира“ го правят постоянно, не съм чул някой да се е оплакал досега.

В обобщение мога да кажа само, че няма нищо ненормално в това, което правят студентите. Нещо повече, именно така се случва промяната – критика на настоящия ред, отричане на авторитетите, вземане на нещата в свои ръце. Отдолу. Както бостънските търговци изхвърлят товара от корабите на англичаните (т.нар. „чаено парти“) и едва ли техният акт е бил посрещнат с овации от британската аристокрация. Естествено, не искам да героизирам излишно студентите, но на всички, които искат да видят някакъв прогрес, трябва да им е ясно, че без „бой“ няма да стане. Нито пък ще се случи по каналния ред, който обикновено води само в канала.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/progforbg.eu/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 35