Защо България трябва да се намеси в Украйна

ukraine-eu-chess-game.si

В Украйна се случват ужасни неща. Не от вчера, но вече ситуацията е критична. Българското правителство мълчи и стои безучастно, а не трябва. Поради няколко прости причини.

Първо, ние сме държава-член на ЕС.

Украинският народ (или поне една много активна част от него) ясно изрази, че желае да се присъедини към Съюза и призова Европа да помогне в борбата им за мирно решение на проблема. Вместо това, получи насреща си насилие, диктатура и потисничество от страна на Янукович, което се случи пред пасивния поглед на нашите европейски партньори. Европа вече не мълчи, а ние сме част от нея и е време да го осъзнаем.

Второ – България е държава,

близка географски до Украйна

и последиците от нейната нестабилност много бързо могат да се усетят и у нас. Не ни ли беше достатъчен урокът на Сирия, за да разберем, че не сме „остров“ и в глобалния свят не можем да се правим, че не виждаме какво се случва около нас и да не се интересуваме от съдбата на околните народи?

И накрая, но не на последно място – България не може да стои безучастна, защото

ние сме в много сходно положение с Украйна.

Слава богу, ние успяхме да преодолеем вътрешна и външна съпротива и да се присъединим към ЕС през 2007-ма година. Луксът да си протестираме свободно, а не да ни стрелят като кучета по улиците, го имаме поради това. Но културните, историческите и най-вече геополитическите ни сходства с Украйна са ясно видими и безспорни. Старите зависимости на пост-съветските републики към Русия, създадените по време на икономическите преходи след 89-та година национални олигархии, трудностите при преодоляването на остатъците от тоталитарно мислене в тези общества дърпат бившите комунистически държави назад и ги спират по пътя на прогреса им. Солидарността ни с украинската борба за европейски ценности и интеграция е всъщност подкрепа за нашата собствена битка за по-добра България в ЕС.

За това – да действаме. България е част от света, още повече от Източна Европа. Безразличието убива и вече взе своите първи жертви.