Приказка за демокрация и върховенство на закона

Снимка: btvnews.bg

Накратко, какво се случи. В петък БНБ обяви на пресконференция, че в КТБ са се извършвали тежки злоупотреби, банката е в лошо състояние и трябва да бъде спасявана. Оставям настрана „унищожените“ (така казват) кредитни досиета за вземания на стойност 3.5 млрд. лева и „изтеглените“ (пак така казват) на каса 200 млн от Цветан Василев, които ми се струва, че служат повече за отвличане на внимание от важния проблем.

А той е, че БНБ предлага да се национализира „Креди агрикол“ – дъщерна банка на КТБ, оценена като „добра“, да й се прехвърлят всички задължения по депозити на КТБ и тя да ги плати, включително и тези над 100 хил. евро (границата, която е гарантирана по закон от Фонда за гарантиране на вземанията). Това ще стане като се осигури „абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик – държавата.“ Или с други думи:

ние всички да платим

за риска, който са поели физически лица и фирми да държат парите си на баснословна лихва в съмнителна банкова структура.

Е, няма да платим! На всяка цена не трябва да допускаме държавата да покрие депозитите на когото и да е над законовия размер от 100 хил. евро (виж закона тук), защото:

  1. Ще позволим да се наруши върховенството на закона. Законите трябва да важат еднакво за всички. Което значи и да не се приемат специални закони за определени хора в определени случаи. А именно това ни предлагат от БНБ – изменения, които да позволят на държавата реално да гарантира и изплати депозити и влогове над 100 хил. евро, колкото е по закон. Т.е., когато си си влагал парите, знаеш, че размера над гарантирания е риск за теб, който ти съзнателно поемаш, но после искаш да ти се направи „изключение“, за което да платят всички данъкоплатци. Е, не е честно така!
  2. Създаваме предпоставки вземанията (кредитите) на КТБ да не се съберат. Защото, когато задоволиш претенциите на всички вложители, кой ще следи дали производството по несъстоятелност се провежда както трябва и длъжниците на банката се гонят до дупка? Държавата ли? Знаем, че много длъжници си мечтаят именно за това. А не Вежди Рашидов и други много по-богати хора от него, да са заинтересовани кредитите да се съберат в максимален размер, имуществото на банката да се продаде на най-изгодни цени и да платят на 20-30 адвокати, които да захапят като хрътки масата на несъстоятелността на банката. Нека не се отказваме от тези естествени стимули на справедливостта на гражданското съдопроизводство. Само така можем да спрем за пореден път мошеници и престъпници да забогатеят на гърба на данъкоплатците.
  3. Отказваме се от възможността редица богати и влиятелни хора (които, да не се лъжем, реално движат решенията в страната) да осъзнаят през личния си интерес, че държавата трябва да работи и трябва да има институции, които да гарантират, че случаи като КТБ няма да се повторят. Това включва както лобиране за качествено законодателство и за прилагането му, но и натиск за търсене на отговорност от виновните лица и институции – БНБ, КФН, Прокуратура, политици и други. Разбира се, за тези хора трябва да отпадне възможността данъкоплатците да ги спасяват при такива случаи, което зависи от нашите задружни усилия – като граждани и потърпевши.

Та, за това приказката е за демокрация и върховенство на закона. Демокрация – защото тя е ключът към решението на проблема. Чрез своите механизми тя позволява, дори задължава гражданите да постигат съгласие за решения в техен общ интерес. А върховенството на закона е едно такова всеобщо благо, което 99% искат да го има, а 1% се опитват по всякакъв начин да го осуетят. Да не бъдем ограбвани от банки и мошеници – също.

Тези дни предстои да се вземат решения. Ще се обсъжда и гласува предложението на БНБ, което не е публикувано никъде (!!!), за да го разгледаме. Чакаме да видим кои ще са тези, които ще застанат на страната на този 1%. Цената, която 99-те процента ще платят, ще се измерва, най-вероятно, в милиарди. Преките щети за всеки работещ – вероятно около 1000 лв, а косвените от липсата на върховенство на закона – много повече. Струва си в понеделник да се поразходим до Парламента, а?

#нямадаплатим


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/progforbg.eu/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 35